Mano Gargždai



Jau nuo kovo 1-osios – svarbus pokytis keliuose: vairuotojus ragina būti atidesniais

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Eilėje į keltą – eismo taisykles pažeidžiantys motociklininkai ir vietiniai „gudruoliai“. FOTO: Mindaugas Milinis Eilėje į keltą – eismo taisykles pažeidžiantys motociklininkai ir vietiniai „gudruoliai“. FOTO: Mindaugas Milinis

Jau eilę metų kovo 1-oji – reikšminga data vairuotojams. Nors daugeliui ši diena asocijuojasi tik su kalendorinio pavasario pradžia, jau septintus metus būtent kovo 1-ąją oficialiai skelbiama ir motociklininkų sezono pradžia. Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad tai svarbi diena ne tik plieninių žirgų, tačiau ir kitiems vairuotojams, mat dėl šio pokyčio daugiau rizikų eisme kyla visiems eismo dalyviams.

 

Reikėtų neskubėti

Tiesa, nors įstatymas numato, jog nuo kovo 1-osios motociklininkai jau gali išvažiuoti į gatves, saugaus eismo ekspertai pataria neskubėti ir tinkamai įvertinti ne tik eismo sąlygas, tačiau ir savo galimybes. Pirmosiomis dienomis dėl permainingų oro sąlygų bei pamirštų įgūdžių kyla daugiau pavojų, todėl paskubėjus „atidaryti“ sezoną, gali tekti jį „uždaryti“ jam nė neprasidėjus.

Pirmosiomis kalendorinio pavasario dienomis vis dar išlieka galimybė, kad temperatūra gali nukristi žemiau nulio ar netgi iškristi sniegas. Reikėtų įvertinti galimus orų pokyčius – jei rytas atrodo gana šiltas, tačiau vakare numatomas atšalimas, motociklą geriau palikti namuose.

Negana to, motociklininkams reikėtų prisiminti, kad keliai vis dar nėra nuvalyti po žiemos, todėl ant asfalto vis dar yra likusio smėlio, kuris gali būti ypač pavojingas ir tapti motociklo slydimo priežastimi. Dėl šios priežasties motociklininkai turėtų būti ypač atsargūs sukdami posūkius ir dar prieš šį manevrą turėtų tinkamai sumažinti greitį bei pasirinkti tokį, kuris būtų tikrai saugus.

Ne ką mažiau svarbu, kad išvažiuojantys į gatves pirmiausia uždarose aikštelėse ar atokesnėse vietose prisimintų savo įgūdžius. Tai svarbu daryti ne tik neseniai A kategorijos vairuotojo pažymėjimą įgijusiems vairuotojams, tačiau ir patirties jau turintiems motociklininkams. Saugaus eismo ekspertai akcentuoja, kad žiemos sezono metu motociklininkai neturi galimybės lavinti turimus įgūdžius, todėl jie gali pasimiršti, reakcija gali būti nebe tokia staigi, todėl pirmųjų kelionių metu reikėtų važiuoti itin atsargiai.

 

Svarbus pokytis ir automobilių vairuotojams

Prasidėjus motociklų sezonui atsargesni ir atidesni turėtų būti ir automobilių bei kito transporto vairuotojai. Pastebima, kad vairuotojai greitai pamiršta, kad šalia gali važiuoti ne tik automobilis ar sunkiasvorė transporto priemonė, tačiau ir sunkiau pastebimas motociklas.

Sėdantys prie automobilio vairo turėtų atsargiau keisti eismo juostas ar atlikti lenkimo manevrus. Prieš persirikiuodami turėtų kelis kartus pasižiūrėti į galinio vaizdo ir šoninius veidrodėlius bei įsitikinti, kad šalia nevažiuoja motociklininkas. Ypač didelis pavojus kyla tuomet, kai motociklininkas važiuoja automobilio aklojoje zonoje, todėl automobilių vairuotojams patariama ne tik stebėti vaizdą veidrodėliuose, tačiau prie keičiant eismo juostą taip pat pažiūrėti per petį ir įsitikinti, kad įvažiuodamas į kitą eismo juostą automobilis nekliudys motociklininko.

Dažna skaudžių nelaimių priežastis – automobilių išvažiavimas iš šalutinio kelio nesuteikus pirmenybės pagrindiniu keliu važiuojantiems motociklininkams. Atsižvelgiant į tai, saugaus eismo ekspertai ragina automobilių vairuotojus neskubėti, tinkamai apsidairyti ir, jei įmanoma, visiškai sustoti netgi ten, kur nėra STOP ženklo. Jei visiškai sustoti neįmanoma, pavyzdžiui, išvažiuojama iš greitėjimo juostos, reikėtų vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir keičiant eismo juostą – tinkamai įvertinti aplinką ir pažvelgti per petį ar tikrai nesukliudysite dviračių transporto priemonių vairuotojams.

Tamsiu paros metu kyla dar daugiau rizikų, mat automobilių vairuotojai kartais tinkamai neįvertina, kad priekyje važiuoja motociklas ir manydami, kad tai tolumoje esantis automobilis, pradeda lenkimo manevrą. Saugaus eismo ekspertai ragina tokiose situacijose neskubėti ir įsitikinti, kad akys vairuotojo neapgauna.

 

Prieš sezoną – dėmesys saugumui

Nors daugelis motociklininkų su nekantrumu laukia sezono pradžios, iki jo likus dar kelioms dienoms saugaus eismo ekspertai ragina skirti dėmesio ir pačiam motociklui – įvertinti jo techninę būklę ir padangų nusidėvėjimą. Reikėtų patikrinti ar nėra alyvos nuotėkio, mat jai užtyškus ant galinės padangos ar patekus ant kelio dangos, asfaltas gali tapti slidus, o tai taip pat gali tapti motociklo kontrolės praradimo priežastimi.

Vertindami motociklo padangų būklę motociklininkai taip pat turėtų prisiminti, kad nepaisant to, jog KET nurodo, kad motociklų vasarinių padangų protektorius turėtų būti ne mažesnis nei 0,8 mm, šios ribos pasiekti nevertėtų ir padangas reikėtų pakeisti anksčiau.

Saugaus eismo ekspertai ragina rūpintis savo saugumu ir viso sezono metu, net ir trumpiausiose kelionėse dėvėti motociklininkams skirtą aprangą, nepradėti kelionių vilkint šortus ir marškinėlius, o visuomet dėvėti kūną ir stuburą apsaugoti galinčią aprangą. Taip pat visuomet svarbu dėvėti šalmą, juo aprūpinti ir kartu keliaujančius keleivius. Ne ką mažiau svarbi ir avalynė – reikėtų apsiauti motociklininkams skirtus batus ir vengti kelionių avint kedus, o ypač – pliažo šlepetes.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 254 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,