Mano Gargždai



Naudos ir rizikos išeiti iš pastovaus į individualų darbą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Globalinės pandemijos metu nemažai žmonių išbandė ką reiškia dirbti nuotoliniu būdu, individualiai, vieniems tai sekėsi geriau, kitiems prasčiau.  Pasibaigus karantinui dauguma buvo priversti grįžti į ofisus, vėl stovėti kamščiuose ir turėti nuolatinius, bereikalingus susitikimus, tad yra kas pagalvoja, o kaip būtų, jei išeičiau iš darbo ir dirbčiau pats sau. Todėl šiandien mes ir padėsime atsakyti į šį klausimą, kokie gi tie privalumai ir trūkumai išėjus iš pastovaus darbo ir pradėjus dirbti individualiai.

 

Kas yra laisvai samdomas darbuotojas? 

Tai yra specialistas, kuris samdomas konkrečiam projektui ar aiškiam darbui atlikti. Laisvai samdomi darbuotojai, dirba ne pagal darbo sutartį, o pagal individualios veiklos pažymą, verslo liudijimą arba autorinę sutartį.

Pagrindinis kriterijus kuo skiriasi laisvai samdomas darbuotojas, nuo tradicinio darbuotojo, kad laisvai samdomas darbuotojas nėra įpareigotas dirbti tik su vienu klientu, 4 iš 5 freelancerių vienu metu dirba prie 2–3 skirtingų projektų. Taip pat, laisvai dirbantys asmenys patys planuojasi savo laiką, darbo krūvį, pajamas.

 

Pagrindinės naudos išėjus dirbti individualiai

Jei ir jus spėjo sužavėti šios ypatingai lanksčios darbo sąlygos, kviečiame susipažinti su dar daugiau freelancerio gyvenimo būdo privalumų.

  • Galimybė susikurti sau geriausią darbo grafiką. Norit keltis anksti ir baigti darbus per pietus, norit išeiti į sporto klubą, norit pradėti darbus po pietų. Dirbant ant savęs visa tai yra įmanoma. 
  • Dirbkite iš kur tik norite. Patinka darbas namuose? Darbas kavinėje? Darbas bibliotekoje? Nėra, jokių apribojimų, galite dirbti ten kur Jums yra patogu. 
  • Gyvenkite, kurioje tik norite šalyje. Dirbant ant savęs galite savęs nevaržyti ir jei svajojote pabandyti gyventi tropikuose prie jūros, dabar tai galite padaryti. 
  • Reguliuokite savo darbo intensyvumą. Jeigu, jaučiate, jog esate ant pervargimo ribos ar turite svarbių šeimyninių situacijų tai visada galite sumažinti darbo krūvį bei darbo valandas. 
  • Nereikia klausyti boso. Jūs esate pats sau šeimininkas, tad priimate visus sprendimus pats, nereikia kentėti įkyrių vadovų reikalavimų su, kuriais gal net ne visada sutinkate. 

 

Rizikos dirbant individualiai

  • Galite pasiilgti komandinio darbo. Nėra lengva pačiam priimti visus sprendimus, tikrai norisi turėti žmogų su kuo galėtumėte pasitarti ar perduoti darbus.
  • Darbo krūvio svyravimai. Vieną mėnesį gali būti, jog visai negausite užsakymų, o kitą mėnesį teks dirbti daugiau negu norėtumėt, jog pasiektumėte savo finansinius tikslus. 
  • Sunku atskirti darbo ir asmeninį laiką. Šiais laikais kai el. paštas yra pasiekiamas keliais paspaudimais telefonu, gali būti sunku atsijungti nuo darbų. Taip pat, kai kurios įmonės negerbia asmeninio Jūsų laiko arba tiesiog nežino, kada Jūs dirbate, o kada poilsiaujate. 
  • Daug daugiau asmeninių atsakomybių. Dirbant ant savęs turėsite pats mokėti mokesčius, pats save motyvuoti dirbti, taisyti sugedusią įrangą ir pan. 
  • Galimai vėluojantys atsiskaitymai. Deja, tačiau nemažą įmonių dalis yra linkusi pirmiau išmokėti atlyginimus savo darbuotojams ir tik tuomet atsiskaityti su laisvai samdomais darbuotojais. Tikrai gali tekti parašyti ne vieną priminimą dėl neapmokėtų sąskaitų. 
  • Prastesnės socialinės garantijos. Deja, tačiau dirbant ant savęs gali būti, jog negalėsite sau leisti turėti biuletenio, nes rizikuosite prarasti klientus ar atlikti laiku reikalingus darbus. 

 

Kaip tapti laisvai samdomu specialistu?

Kaip ir visose gyvenimo srityse, pirmieji žingsniai gali pareikalaus nemažai Jūsų pastangų ir laiko, bet jei būsite pakankamai darbštūs ir pastoviai dirbsite, jau netrukus galėsite sėkmingai dirbti laisvai samdomą darbą. Žemiau nurodyti punktai palengvins Jūsų, kaip laisvai samdomo specialisto starto link:

 

1. Nusistatykite labai aiškų tikslą.

Kiekvienas sėkmingas laisvai samdomas specialistas turi pradėti nuo savo pagrindinio tikslo apibrėžimo. Skirkite šiek tiek laiko ir sau atsakykite į šiuos klausimus: 

  • Kodėl norite tapti laisvai samdomu darbuotoju? Ar norite pakeliauti, turėti daugiau laiko šeimai o gal tiesiog trokštate užsidirbti daugiau pinigų? 
  • Kiek turite uždirbti per mėnesį, jog jaustumėtės saugiai finansiškai? 
  • Plečiant savo veiklą, kokią paskolą imtumėte? Skaitykite plačiau apie paskolas su individualia veikla.
  • Ką darysite nesėkmės atveju? 
  • Kaip planuojate pasiekti būsimus klientus? 

Jūsų nustatytas tikslas padės nesustoti susidūrus su nesklandumais ir sėkmingai judėti pirmyn.

 

2. Ištyrinėkite rinką.

Laisvai samdomi darbuotojai pradeda savo nepriklausomą karjerą dažniausiai siūlydami įgytą patirtį, žinias ir naujus įgūdžius. Išnagrinėkite Jus dominančią nišą ir įvertinkite konkurenciją, taip nuspręsite, kokie jūsų gebėjimai gali būti panaudoti ir ką galbūt būtų reikalinga išmokti. Kur turėtumėte pagilinti žinias, jog taptumėte geresnis specialistas? Kaip Jūs išsiskiriate iš konkurentų? 

 

3. Jūsų įvaizdžio svarba.

Tik pradėjus savo veiklą, klientų grįžtamasis ryšys yra itin svarbus. Jei jūsų pirmieji klientai bus patenkinti atliktu darbu, ateityje jums bus daug lengviau susirasti naujų klientų ir taip vystyti savo verslą. Visi verslininkai prašo rekomendacijų prieš samdant pagalbą iš šono, tada atlikite savo darbus taip, jog Jus galėtų drąsiai rekomenduoti kiekvienas Jūsų klientas. 

Apibendrinant, kaip ir visur išėjimas iš pastovaus darbo į individualų darbą turi savo pliusus ir minusus. Tačiau atsiminkite, jog į samdomą darbą bet kada galėsite vėl grįžti, tad kodėl gi nepabandžius?



Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 109 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,